Home - Články - Dušičky – svátek zemřelých s keltskými kořeny

Dušičky – svátek zemřelých s keltskými kořeny

vloženo 30. 10. 2019
čas čtení: 4 minuty

Dušičky – svátek zemřelých s keltskými kořeny

Tak jako každý rok v listopadu si připomínáme naše blízké, kteří již nejsou s námi. Věděli jste, že kořeny Dušiček leží v hlubinách keltského dávnověku? A víte, co mají společného s Halloweenem?

sdílet článek na facebooku

Hezký zvyk připomínat si milované lidi, kteří již nejsou s námi, je snad tak starý jako lidská civilizace. Odkud však pochází tradice věnovat jim zvláštní svátek a proč právě na začátku listopadu? Dušičky a svátek Všech svatých jsou ve své dnešní podobě křesťanská tradice, ale jejich prapůvodní kořeny sahají do hlubin dávnověku. Můžeme je vystopovat až k tajemným starým Keltům! A možná se budete divit, co všechno nám z jejich dědictví zůstalo! Dušičky a svátek Všech svatých – kde je rozdíl?

Dnešní Dušičky, tak jako je známe, připadají na 2. listopadu a křesťané je slaví od 10. století. Je to den, kdy si věřící připomínají ty, kteří již nejsou mezi námi. Den předtím, 1. listopadu, si připomínáme svátek Všech Svatých. Možná nevíte, že to není totéž jako Dušičky – zatímco první listopadový den je zasvěcen všem světcům, i těm neznámým, druhý den si připomínáme duše všech drahých zesnulých bez rozdílu – i kdyby jejich pozemský život neměl se svatostí nic společného! Ale je pravdou, že dnes mezi těmito dny jen málokdo dělá rozdíl, a celé období na přelomu října a listopadu je vyhrazeno pro návštěvy hřbitovů a zapalování svíček. A to je v pořádku – vždyť na rozdílu jednoho dne už tolik nesejde, důležité je, že si na naše milované zesnulé najdeme jednou v roce čas zavzpomínat!



Slovanské hostiny na hrobech

Na své předky, kteří již opustili tento svět, měli ve zvyku vzpomínat i staří Slované – kteří jsou zas naopak našimi předky! Svátkům zemřelých se u Slovanů říkalo „dědy“, „dziady“, protože slovo děd v širším smyslu znamenalo všechny předky, nejen mužské, ale i ženské, a nejen přímé rodinné, ale i jiné předchůdce, kteří si zaslouží naši úctu. Svátky dědů se slavily hned několikrát v roce, jeden byl například v květnu, a bylo zvykem tou dobou hodovat u hrobů předků a symbolicky se s nimi podělit o jídlo. Dnes je pro nás spojení Dušiček s květnovým piknikem trochu nepředstavitelné, stejně jako piknik na hřbitově, ale jak uvidíte, ani staré listopadové dušičkové zvyky nebyly zas o tolik jiné!

Keltské otevřené brány do zásvětí

Keltský předchůdce našich Dušiček a taky Všech svatých v jednom se jmenuje Samhain – a připadal na noc na přelomu října a listopadu. V tuto noc se zároveň pro Kelty začínal nový rok – tedy nikoliv v lednu, ale o dva měsíce dřív.

Věřilo se, že samhainová noc má zcela výjimečnou moc – právě teď se otevírají hranice mezi viditelným a neviditelným světem, mezi říší živých a záhrobím. A to znamená, že duše mrtvých mohou nyní putovat světem a navštívit ty, koho měli rádi. Z této víry vznikl zvyk nechávat jim na okně porci jídla – tedy něco trochu podobného slovanskému hřbitovnímu hodování! Na mnoha místech přežíval tento zvyk jako pověra až do nedávné doby.



Samhainové nebo dušičkové svíčky

Zajímavé je, že i tradice zapalování svíček na Dušičky má zřejmě něco společného se Samhainem, který byl jedním ze čtyř keltských „svátků ohně“. Svíčky, které kdysi naši dávní předkřesťanští předkové nechávali hořet ve svých obydlích, měly kromě očistné funkce před vším špatným ještě jeden úkol. A to bylo ukazovat duším milovaných zemřelých, putujících v tuto magickou noc světem, tu správnou cestu domů, kde na ně čeká pohoštění a jejich nejmilejší rodina!
Po příchodu křesťanství vznikl ze starobylého Samhainu v Evropě svátek Všech Svatých, ke kterému se později přidaly Dušičky.

Halloween – v masce vám duchové neublíží!

Dědictvím pradávného keltského Samhainu však nejsou jenom Dušičky a Všech Svatých, ale taky Halloween – i když nad nim mnozí ohrnují nosem, není pravda, že je to pouze novodobý americký výmysl. Věřte nebo ne, jakkoliv působí vážné a melancholické Dušičky a bláznivě veselý Halloween jako pravé protiklady, jsou to ve skutečnosti dvě stránky jedné mince. Jak už víte, věřilo se, že v předvečer prvního listopadu putují duše mrtvých světem – a proto bychom si je právě teď měli uctít. Jenomže otevřené brány záhrobí znamenají zároveň i to, že se podle staré keltské víry může světem potulovat kdejaká neviditelná havěť – duchové, kteří nenašli nikdy klid, zlomyslné a nepříjemné bytosti, před kterými je potřeba se chránit. A představte si, že k tomuto účelu sloužilo právě maskování! Podle různých dávných tradicí po celém světě, když chcete odpoutat pozornost nečistých sil, jeden z nejlepších způsobů je zamaskovat se, aby vás nepoznali. Taky vyřezávané dýně a kdejaké další strašidelné dekorace mají za úkol „zmatení nepřítele“ a jejich původní smysl je tedy hlubší než pouze zábava. Vzpomeňte si na to, až budete třeba pomáhat svým ratolestem chystat halloweenské masky!



Poselství z neviditelného světa

Jindy výrazná hranice mezi světy živých a mrtvých se teď na přelomu října a listopadu na chviličku stírá. A duše těch, kdo s námi již nejsou, milovaných i neznámých, dobrých i zlých, mají k nám nejen v tuto jednu noc, ale po několik dnů kolem ní blíž než jindy. Z esoterického hlediska zas až tolik nesejde na tom, jestli si je připomenete 31. října, 1. nebo 2. listopadu, či dokonce jiný den ve stejném týdnu. Je to totiž energie, která přichází i odchází pozvolna a postupně – a připomíná nám, že v této roční době, kdy se příroda ukládá k zimnímu spánku a na obloze vládne mysticky laděné znamení Štíra, je zkrátka potřeba myslet na to, že naši mrtví jsou pořád s námi – i když je nevidíme! A když se správně naladíte a otevřete svoje vnímání, možná se vám povede zachytit dokonce i nějaké poselství od těch, kteří již nejsou mezi živými – například ve snu!

|<< < 554 | 555 | 556 | 557 | 558

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.