Home - Články - Zatmění Slunce jako olej na plátně

Zatmění Slunce jako olej na plátně

vloženo 21. 8. 2017
čas čtení: 4 minuty

Zatmění Slunce jako olej na plátně

Zatmění Slunce nebo Měsíce fascinovalo člověka od nepaměti. Vždy se jednalo o výjimečnou událost, které se připisovaly magické účinky. Každá taková podívaná na obloze je krásným zážitkem. Ovšem zážitkem pomíjivým. Dnes má skoro každý fotoaparát v telefonu a může tak ihned zachytit svět kolem sebe. Před masovým rozšířením kamer si lidé museli vystačit s malbou. Ale stálo to za to!

sdílet článek na facebooku

Plátno místo foťáku

Americký malíř Howard Russell Butler byl svědkem zatmění Slunce v roce 1918, které tehdy pozoroval v Baker City v Oregonu. Jeho úkol nebyl snadný – celé zatmění trvalo pouhých 112 sekund. Butler proto neměl moc času, aby si svůj objekt pořádně prohlédl. Musel si proto vystačit s podrobnými poznámkami, které si během pozorování rychle zapisoval. Týkaly se především barev. A právě proto byly jeho malby tehdy tak unikátní – zachycovaly totiž nebeský úkaz ve své barevnosti. Fotografie sice už tehdy existovala a vyfotit zatmění bylo tedy možné, jenže nikoli barevně.

Butlerovy obrazy zatmění se nakonec staly jeho nejznámějšími díly. Samotné zatmění v roce 1918 probudilo v Butlerovi vášeň. Později namaloval i další zatmění, pohledy z jiných planet a také povrch Měsíce. Jeho precizní detailní malby byly předznamenáním kosmických výzkumů ve druhé polovině dvacátého století, díky němuž máme miliony krásných obrázků z celého vesmíru.

Také 21. srpna 2017 proběhlo v Americe totální zatmění Slunce a my se můžeme kochat nepřeberným množstvím fotografií i videozáznamů. Ale uznejte, že Butlerovy olejomalby mají něco do sebe!

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.