Home - Články - Záhada faraonky Hatšepsut – příběh ztracené mumie

Záhada faraonky Hatšepsut – příběh ztracené mumie

vloženo 26. 7. 2016

Záhada faraonky Hatšepsut – příběh ztracené mumie

Egypt vždy fascinoval laiky i vědce. Máloco si ale vysloužilo takovou pozornost jako život faraonky Hatšepsut. Zejména ten posmrtný. Jaký se skrývá příběh za jejím objevením?

sdílet článek na facebooku

Žena na trůně

Hatšepsut – první vládkyně Egypta, za jejíž vlády říše vzkvétala a která se převlékala za muže, aby posílila svoji autoritu. Dnes ji známe jako jednu z nejlepších panovníků. Chybělo ale málo a nemuselo tomu tak být.

Její nástupce pravděpodobně nechal všechny známky o ní vymazat. Seškrábat její jméno ze soch i ze svitků a zakázal o ní znovu promluvit. Díky nedbalé práci se na ni naštěstí nezapomnělo. Její tělo ale dlouho nebylo k nalezení a znovu tak nedalo archeologům spát.

Objev hrobky přinesl zklamání

Všechno začalo v roce 1903, kdy Howard Carter (stejný, který našel i Tutanchamonovu hrobku a jehož výprava podle legendy pomřela na faraonovo prokletí) odkryl neznámou hrobku hned vedle té prázdné Hatšepsutiny. Uvnitř ležely dvě služebné, jedna bývala Hatšepsutinou kojnou a druhá identitu postrádala.



Následujících téměř 80 let dávali archeologové kousek po kousku její život. Kolem prázdné hrobky se mezitím rojily domněnky a teorie, jenom živené ostatním odkrýváním Údolí králů. Komora se služebnými byla znovu otevřena až v roce 1989. Hatšepsutinu kojnou odvezli, mumii neznámé ženy ale v hrobce ponechali. Beze jména nebyla dostatečně zajímavá.

Natočíme film!

Mumie spočívala v hrobce, kam ji uložili před několika staletími, dalších dvacet let. Znovu otevřená byla ne kvůli pátrání po slavné vladařce nebo odkrytí egyptských záhad, ale kvůli natáčení seriálu.

Filmařský tým si přinesl zázrak moderní techniky, CT sken. Ten umožňoval vidět pod povrch, kam se archeologové dříve dostali pouze zničením schránky. V hlavní pohřební komnatě byl sarkofág sice prázdný, královské odznaky tu ale byly. A s nimi kanopy s orgány a dřevěná skříňka, uvnitř které ležel jediný zub.

Filmaři i archeologové zbystřili. V tu chvíli zbývali jen čtyři ženské mumie z celého Egypta, jejichž identita byla dosud záhadou. Mohla by jedna z nich být Hatšepsut, první žena – vládkyně egyptské říše?



Zázraky moderní vědy

Pátrání po Hatšepsutině těle se znovu rozhořelo. Postrádalo sice romantiku prvních badatelů, konečně ale svitla naděje na vyřešení záhady, kam staří Egypťané uložili její tělo. Jako předtím kanopy a skříňka, i mumie podstoupily CT sken.

Největší pozornost se upínala na dvě ženy nalezené v Dér el-Bahrí. Obézní služebná z komnaty vedle Hatšepsutiny zase jednou nebyla zajímavá. O to větší překvapení archeologové zažili, když jí jediné chyběl v ústech zub.

Hatšepsut opět na vrcholu slávy

CT analýza a porovnání nalezené stoličky s ústy neznámé mumie pak už byly jen dílem okamžiku. Ta nevýznamná služebná, nalezená na zemi v neoznačené hrobce, bývala největším faraonem v době rozkvětu Egypta!

Jedna z posledních záhad starověké říše byla konečně vyřešena. Odkrytí Tutanchamonovy hrobky a identifikování Hatsepšut v roce 2009 jsou často uváděno jako největší objevy. Egypt měl ale mnohá tajemství. Možná, že to opravdu největší nás teprve čeká.

Čínské horoskopy patří k nejstarším dochovaným astrologickým systémům na světě. Jak se liší od nám dobře známé astrologie západní? Více ZDE...

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.