Home - Články - Věštba dala i vzala

Věštba dala i vzala

vloženo 22. 2. 2017
čas čtení: 3 minuty

Věštba dala i vzala

Štěstí je krásná, přepychová věc, ale prachy si za něj nekoupíš, zpívá Richard Muller v hitu od Hapky a Horáčka. Lze si ale za prachy štěstí koupit? A když, kolik stojí?

sdílet článek na facebooku

Karla Mrázková byla knihovnice. To bylo před pár desítkami let. Lidé v Karle viděli neprůbojnou šedou myšku, smířenou s tím, že zůstane na ocet. Kolegyním ji bylo možná i líto. Říkávali jí, že vše se v dobré obrátí. Nevěřila tomu.

Hloupá stařena

Jednoho zcela obyčejného letního dne zamířila Karla cestou z práce do stínu podloubí. Tam ji cestu přehradila stará cikánka. Oblečení na ni bylo obnošené, šedivé vlasy neupravené, šátek na hlavě špinavý. Popadla Karlu za ruku a zastavila ji. „Panenko, vím, že se trápíš. Pokud chceš, pomohu ti. Vdáš se, žít si budeš dobře.“

„Nemám peníze. Běž a najdi někoho, kdo je má!“
„Zaplatíš, až na tom budeš dobře, slibuješ?“
„Ano, slibuji,“
zasmála se Karla nahlas, vytrhla se cikánce a upalovala pryč s myšlenkou, že hloupá stařena se ani nepoptala, kde bydlí.



Život naruby

Uteklo sotva deset dnů. V knihovně se objevil muž středních let, o kterém se vědělo, že má moc dobré místo v hlavním městě. Začal za Karlou chodit. Někdy přinesl kytku, jindy bonboniéru. Za 3 měsíce se vzali. Zbyněk, tak se novomanžel jmenoval, brzy zdědil pěknou vilu a Karla se stala novou paní domu.

Manžel vydělával hodně, pořídili si dokonce auto, jezdili na dlouhé dovolené. Karla dala v práci výpověď a starala se jen o domácnost. Říkala si, že zaopatřená žena z vily nemá zapotřebí dýchat prach z regálů plných knih. Spokojeně sledovala, jak konto na vkladní knížce rychle roste. Zrovna se do ní dívala, když kdosi zazvonil u dveří.

S nataženou dlaní


Na prahu stála cikánka. Ta samá. Jen o něco ošuntělejší. Místo pozdravu se ušklíbla a bez pozvání vešla. Šokovaná Karla jen němě sledovala, jak cikánka prochází vilou a vše si pečlivě prohlíží. Pak promluvila: „Panenko, jak vidím, daří se ti dobře. Ostatně jsem ti to slíbila. Přišel čas, abys zaplatila.“

Zmatená Karla sáhla do zásuvky botníku, vytáhla peněženku a otevřela ji.
Stařena se chraptivě zasmála. „Panenko, nebuď z laciného kraje! Almužnu si nevezmu. Vkladní knížku, tu mi dej!“



To Karlu probralo. Ovládl ji vztek. „Co si ta babizna dovoluje,“ naštvala se.
„Nechceš, nedostaneš nic!“ zakřičela, cikánku popadla a vystrčila ze dveří. Ty se zabouchly, a tak nerozuměla, co žena za nimi mumlá...

* * *

Tři dny poté přinesl pošťák telegram. Otevřela ho. „Našel jsem si jinou. Dům i knížku ti nechávám, beru si jen auto. Měj se. Z.“ stálo v něm.

Za další tři dny ji uprostřed noci probudil kouř. S velikým štěstím se dostala ven. Hasiči toho moc nesvedli. Vila shořela i s nepojištěnou vkladní knížkou. Karla se vrátila tam, kde kdysi byla.

VYKLUBE SE Z VAŠEHO FLIRTU OSUDOVÁ LÁSKA? Dám vám odpověď, zabývám se astrologií partnerských vztahů! Volejte na tel.: 906 701 701 a žádejte paní Barboru!

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.