Home - Články - Tajemství tří králů

Tajemství tří králů

vloženo 5. 1. 2017
čas čtení: 4 minuty

Tajemství tří králů

My tři králové jdeme k vám, štěstí, zdraví vinšujem vám. Všichni znají slova této oblíbené koledy stejně jako tajemný příběh o betlémské hvězdě, která k malému Ježíškovi dovedla tři krále. Kdo ale byli tito muži doopravdy a proč si je každoročně připomínáme?

sdílet článek na facebooku

Králové nebo mágové?

O třech králích se zmiňuje pouze Matoušovo evangelium: „Když se narodil Ježíš v judském Betlémě za dnů krále Heroda, hle, mudrci od východu se objevili v Jeruzalémě a ptali se: Kde je ten právě narozený král Židů? Viděli jsme na východě jeho hvězdu...“

Celý příběh prosákl do Bible nejspíš omylem. Králové nebyli Židé, ale cizinci, patrně Peršané nebo Babyloňané. To, že putovali za hvězdou, je důkazem znalosti astronomie, ale i hluboké víry v astrologii. Slovo mudrc použité v evangeliu je odkazem na perskou kněžskou třídu, která se zabývala právě astronomií a astrologií. Nebyli to králové v pravém slova smyslu, šlo ale jistě o vznešené muže.

Jak slavíme tři krále dnes

Šestý leden je den, kdy většina z nás odstrojuje vánoční stromeček. Je to pomyslný konec Vánoc. Žádná velká legrace se od toho čekat nedá. V časech našich předků tomu tak rozhodně nebylo. Tříkrálová koleda byla velmi oblíbená zábava. Převlečení chlapci psali posvěcenou křídou snad na každé dveře K + M + B.



 Dnes se málokdy stane, že by někdo přišel koledovat k domovním dveřím. Není divu, nejspíš by odešel s prázdnou. To však neznamená, že koledování zaniklo úplně! Jen se změnil způsob. Ve městech se v tento svátek dají běžně potkat převlečené děti vybírající peníze na charitu.

Co však nezmizelo, je tradice Betlémů. Skoro každý Čech má doma v pokoji nebo na okně malý Betlém. Hned po Ježíškovi, Marii a Josefovi jsou nejrozšířenějšími figurkami právě tři králové! Není to jen pro jejich krásné oblečení, ale i pro poetiku a tajemnost jejich příběhu.

Až budete letos vybalovat figurky tří králů a slavnostně je stavět do Betlémku, vzpomeňte si na text známé koledy: „My tři králové jdeme k vám, štěstí, zdraví vinšujem vám.“ Když je hezky pohladíte a dáte na čestné místo, určitě přinesou štěstí a zdraví i vám!

Ženské a mužské energie – věčné protipóly, které hýbou světem! Ať už jste žena nebo muž, vždy máte obě dvě, a hodně závisí i na vašem znamení! Naučte se tyto síly vnímat a využívat! Více ZDE...

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.