Home - Články - Strach horší smrti

Strach horší smrti

vloženo 9. 7. 2017
čas čtení: 3 minuty

Strach horší smrti

Stalo se ještě za mocnářství. Běta, děvečka ze statku kdesi na Hané, byla pod čepcem už druhý rok. A ještě nebyla samodruhá. Jindra to nesl statečně. Svoji ženu měl rád, ale ke kořenářce ji poslal. Po čase si nad tím rozhodnutím rval vlasy. Bylo už ale pozdě.

sdílet článek na facebooku

Stará Barča si ve své chalupě na konci vesnice vařila, kvítí, co pěstovala na malé zahrádce a byliny, které sbírala na lukách a v lesích kolem, aby je poté sušila na půdě svého domku. Jezdili za ní lidé z širokého okolí, ba i ze vzdáleného města, a tak když Běta zaklepala na její dveře, vlastně čekala. Věděla, že holka chodí pořád bez outěžku a tušila, že jednou zaťuká.

Holka se rozplakala jen co usedla na lavici. Barča ji řekla, že aby byl lektvar, který ji pomůže stát se těhulkou, účinný, bude muset některé z bylin a kořínků nasbírat vlastní rukou a přímo o půlnoci za úplňku! „Budeme potřebovat šalvěj, řebříček, kontryhel. A zapomenout se nesmí na maliník, pelyněk a především kuličky bílého jmelí!“ vypočítala.

Bětka si vybavovala strašidelné příběhy, které se odehrály v noci v lese. Jen z představy, že se vydá za tmy ven ze vsi, dobrovolně vstoupí do tmavého lesa, navíc o půlnoci a za úplňku, kdy vše je daleko mocnější, se viditelně rozklepala.



Staré kořenářce to neušlo. Měla za to, že děvče je víc od rány, ale když viděla její vyděšenou tvář, uklidňovala ji, že nepůjde sama, že ji bude dělat společnost. „Stejně bys nepřinesla všechno a takové, jak má být. Poradím, ukážu, ty jen utrhneš.“

Nějak se to zvrtlo

Vydaly se na cestu a košík, co si sebou nesly, se rychle plnil. Barča dobře věděla, že o úplňku měsíc vysává léčivou sílu rostlin do stonků a květů, zatímco za nocí bez měsíčku se zdraví skrývá naopak v kořenech.

Jen na chvíli se Barča zamyslela, zastavila, kousek sešla z pěšiny. Stačilo to na to, aby Bětku ztratila z očí. Rychle se vrátila zpátky. Tušila, že brzy bude děvče strachy bez sebe. Jenže holka tam, kde ji zanechala, nebyla.



Zavolala. Nejdřív opatrně, časem hlasitěji. Žádná odpověď. Byly kousek od okraje lesa. Snad se Bětka vrátila zpátky na louku. Zaléval ji jas. Jako ve dne. Byla ale prázdná... Když kořenářku Bětka ztratila z očí, zpanikařila. Rozeběhla se po pěšině. Kdesi uslyšela, že ji někdo volá. Víla, bludička, kdo? Běžela. Hlouběji do lesa. Cosi se hýbalo v houští vedle. Bylo to stejně rychlé, jako ona. Přidala. Náhle ji cestu zkřížilo něco opravdu velkého.

Prolétlo to a zmizelo v houští. Jelen. Byl to ale opravdu on? Parohy nebo rohy? Smysly ji zcela opustily. Šílela strachy. S očima rozšířenýma děsem prchala za měsíčním jasem, co sliboval, že les za chvíli skončí. Naději přebil jakýsi sílící lomoz. Přicházel odkudsi ze strany. Byl stále hlasitější. K okraji lesa přitom Bětce scházelo jen pár kroků. Vložila do nich vše, co v ní ještě bylo. Skok, druhý. Rachot byl ohromný. O cosi zakopla, spadla na něco studeného. Zvedala se, když ji oslepilo silné světlo. Byl to vlak a ona ležela na kolejích...

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.