Home - Články - Přichází tajemný a mocný Lughnasad

Přichází tajemný a mocný Lughnasad

vloženo 30. 7. 2019
čas čtení: 4 minuty

Přichází tajemný a mocný Lughnasad

Lughnasad byl hlavní keltský svátek uprostřed léta. A vlastně pořád je, protože i v dnešní době se koná několik akcí či festivalů s tímto názvem. A pokud ne, pak není nic lepšího, než ho oslavit třeba spolu s přáteli. Neslavit ho totiž nosí smůlu.

sdílet článek na facebooku

Původ Lughnasadu

Pohanský svátek, který se konal obvykle kolem prvního srpna, je spojován především s Kelty, nicméně jeho původ sahá ještě mnohem dále. Lidé se sešli a děkovali za úrodu, zároveň se věřilo, že léto již pomalu ztrácí na síle. Bylo zapotřebí obětovat Slunci část úrody, aby sluneční paprsky, co nejdéle hřály.

Část veselí tedy probíhala podobně jako dožínky. Proto se také slavnostem někdy říkalo – slavnosti první sklizně. S velkou slávou se mlelo první obilí a z toho se potom upekl koláč či bochánek chleba. Tomu požehnal druid. Každý z účastníků pak dostal z daného pečiva svůj malý díl, aby měl v nadcházejícím období dostatek úrody a hojnosti a vyhýbalo se mu neštěstí.

Kdo byl z těchto oslav vyobcován, nejenže trpěl samotou, ale ještě se musel obávat, že ho stihnou potíže, protože se věřilo, že kdo se neúčastní oslav Lughnasadu, nebude mít zajištěnou přízeň bohů. Pro naklonění si oblohy se pekly též menší bochánky chleba, zdobené klasy, které se obětovaly především Slunci.



Tajemné rituály

Svátek provázely také různé další rituály. Zatímco z prvního semletého obilí se pekl bochánek či koláč pro všechny, z posledního snopu se naopak vyráběla figurína. Pokud byla úroda dobrá, vyráběla se v podobě panny, v případě nedobré úrody pak v podobě baby či čarodějnice. Snop potom osoba, vybraná ostatními, opatrovala až do jara, tak aby bylo možné přidat zrno z figuríny k novému osivu.

Lidé se veselili, konalo se nespočet soutěží, od básnických klání po jízdy na vozech. Také se rozdávala různá vyznamenání za uplynulé období. Na co však bylo nejdůležitější si dávat pozor – bylo chování. O slavnostech se zapovídala nevraživost všeho druhu a na hádky či násilí jsme mohli rovnou zapomenout. Poděkování za úrodu totiž bylo společným cílem všech. Lughnasad přinášel a přináší zajímavou výzvu i pro milence. Právě v tento čas se totiž konaly svatby. Ovšem na rozdíl od těch našich to byly sňatky tak trochu zkušební – po jednom roce bylo možné se znovu vrátit ke svobodnému životu nebo naopak zůstat pospolu.

Setkání s přáteli


Oslavy neprovázely jenom rituály, ale také byly prostorem k setkávání se starými známými či naopak navazování nových kontaktů. Tradičně se konaly velké trhy, kde kvetlo řemeslo i netradiční služby. Nechyběli ani oblíbení bardové, kteří pěli písně lidové i vlastní.



Pokud uvažujete o tom, že Lughnasad letos oslavíte s přáteli či rodinou, šidit se nemusíte ani o trhy. Prostě se každý vybavte tím, co děláte rádi, ať už to bude výšivka či třeba umělecká keramika, a proměňte zahradu nebo louku kousek v takové malé centrum oslav.

Oblečení ve jménu léta a Slunce


Zapomínat byste neměli ani na správné oblečení. Na moderní na nějakou dobu zapomeňte, zkuste si užít pohodlí tradičních materiálů a střih, kdy nic netlačilo. Inspiraci najdete na internetu a šaty si můžete nechat ušít, nebo si je pro větší autenticitu spíchnout sami.

Nejde ale jenom o samotné látky. Neměli byste zapomenout také na zdobení letními polními květinami. Báječně se hodí například chrpy, heřmánek, třezalka, vlčí máky nebo řebříček. Nezapomínejte, že i vaše oblečení má oslavovat to, co již máte, a zároveň podporovat Slunce, aby nám jeho tepla ubývalo co nejméně.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.