Home - Články - Nejkrásnější megaloman Srí Chinmoy

Nejkrásnější megaloman Srí Chinmoy

vloženo 26. 8. 2016

Nejkrásnější megaloman Srí Chinmoy

„Světový mír lze projevit, až v každém člověku síla lásky nahradí lásku k síle.“
27. srpna 1931 se narodil myslitel, filosof, básník, malíř, hudebník a sportovec, ale co snad bylo jeho nejvlastnější úlohou – motivátor nás všech k sebepřekonání – Srí Chinmoy.

sdílet článek na facebooku

Dvacet let v chrámu

Narodil se ve Shakpuře na území dnešní Bangladéše. Jeho občanské jméno znělo Chinmoy Kumar Ghose. O rodiče přišel ve dvanácti letech a spolu s bratry a sestrami se odstěhoval do ášrámu Šrí Aurobinda.

Zde se mu dostalo duchovních základů meditace, ale také poznání, že člověk nikdy nemá dosáhnout momentu, kdy by byl spokojen sám se sebou.

Rok 1964 je rokem příchodu Srí Chinmoye do Spojených Států. O 2 roky později už přednáší na amerických i evropských univerzitách na téma dosažení vnitřního i vnějšího míru. Doba byla nakloněna novým duchovním směrům a vlna Beatles spolus hnutí hippies podpořila dokonce i vkořenění východních nauk do západní kultury.

Meditační maraton


V roce 1970 založil mírové meditace pro pracovníky OSN, které poté pořádal dvakrát týdně celých 37 let až do své smrti. I kdyby bylo pravdou, co tvrdí ony vyhlášené „zlé jazyky“, že Srí Chinmoy trpěl diagnózou odborně zvanou megalomanie, už jen tento počin pozitivně ovlivnil mnoho lidí aktivních na humanitárním poli.


Nechtěl nic – a chtěl vše


Nezaložil církev ani sektu, ba ani žádnou školu. Měl zkrátka své následovníky, kteří chodili na setkání se svým mistrem. Nevybíral žádné poplatky a nechtěl od svých žáků nic, než aby byli čistí od alkoholu, cigaret a drog a spojovali svůj všední život s pravidelnou meditací. Meditaci prezentoval jako radost a setkání s Bohem, v němž jediném může člověk vyjít ze sebe a překonat své hranice. Toto sebepřekonání je smyslem lidské existence a cestou, která vede ke spojení s božským zdrojem.

Organizace bez peněz


V roce 1991 zakládá tento muž humanitární organizaci the Oneness-Heart-Tears and Smiles (Slzy a úsměvy srdce jednoty). Chinmoyova organizace nepřijímá peníze v hotovosti, pouze věcné dary, a svou činnost financuje z činnosti a darů svých členů. Během své existence přispěla během humanitárních krizí do několika desítek zemí Asie, střední Ameriky i Afriky.

Hudební génius s otazníkem

Někteří slavní hudebníci světa označují Chinmoye za hudebního génia, jiní za naprostého břídila a podvodníka. I k nám do České republiky jezdil v 90. letech velmi často a na jeho hudebních meditacích se scházelo pět tisíc, někdy až deset tisíc lidí. Koncerty byly zdarma, kdo uznal za vhodné, mohl přispět na humanitární účely.



Chinmoy nechtěl být omezen pravidly, pouze se snažil s vyprázdněnou myslí splynout s božským zdrojem a vzít s sebou na meditační výlet každého, kdo byl ochoten naslouchat. Ve světle této umělecké cesty jsou nakonec všechny námitky rýpalů liché. Chinmoy sám netvrdil, že na nástroje umí. Jen že bude s jejich pomocí meditovat, což se také opravdu dělo.

Obrázky tryskající ze zdroje


Podobnou cestu vyznával i při tvorbě svých akrylových obrázků, které nazval Jharna kala – Fontánové umění. Nejčastějším motivem byl ptáček jako symbol čistoty, nespoutanosti a také požehnání a osvícení, božského doteku, který k člověku přichází bez plánu a stejně tak náhle odlétá.

Touha po překonání vlastních hranic u Srí Chinmoye nikdy nekončila. Za mlada býval mrštným sprinterem, později houževnatým maratonským běžcem a také vzpěračem naprosto všeho: party dělníků, bagru nebo slona. Chinmoyovo siláctví může být pochybné, protože ke zvedačkám používal sadu kladek, plošinek, závaží a pák. Nešlo mu však o siláctví, ale o prosté popření vlastních hranic. Jako v hudbě či výtvarném umění, i zde zahazoval pravidla a hleděl na fantastický výsledek. Říkal tím a říká dodnes: „Hej, ty, člověče, ano ty! Pojď dokázat zase o kus víc než minule! Pojď dokázat neuvěřitelné!“ Jeho Peace Run, symbolická štafeta míru a lásky, navštívila už 140 zemí světa a v ČR se běhá každoročně.

„Včera jsem byl chytrý. Proto jsem chtěl změnit svět. Dnes jsem moudrý. Proto měním sám sebe.“ (Srí Chinmoy)

V roce 2007 přišel svět o krásného duhového ptáčka. Kdekdo mezi lidmi má nějakou diagnózu, ale jen málokterý člověk ji dovede obrátit v takové dobro a v tolik lásky jako Srí Chinmoy. Pokud byl skutečně megaloman, je velká škoda, že světoví diktátoři nedosáhli svou nemocí stejných výsledků.

Již od pradávna lidé závidějí opeřencům jejich křídla a schopnost léta. Jsou ale i další věci, které tito zástupci ptačího rodu umí, například věštit – poměrně spolehlivě třeba počasí, ale jejich schopnosti sahají i mnohem dále. Více ZDE...

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.