Home - Články - Nadpřirozené bytosti – z vodníka, vlkodlaka a čerta jde strach!

Nadpřirozené bytosti – z vodníka, vlkodlaka a čerta jde strach!

vloženo 18. 1. 2018
čas čtení: 7 minut

Nadpřirozené bytosti – z vodníka, vlkodlaka a čerta jde strach!

Nadpřirozené bytosti vyvolávají v člověku hrůzu. Není divu. Vodníci, vlkodlaci, upíři, mořské panny, obři i čerti straší od pradávna. Myslíte si, že mají báchorky o nich pravdivý původ? Jak vlastně vznikly? Podíváme se tomu na zoubek!

sdílet článek na facebooku

Vlkodlak

Oblíbená postava hororů, je člověk, co se v noci proměňuje ve vlka a pyšní se nadpřirozenou silou. Možná jste nevěděli, že mají povídačky o vlkodlacích svou historii ve středověku. Faktem je, že lidé postižení nemocí, Klinickou lykantropií, oplývají stále opakujícími se záchvaty zuřivosti a nepříčetnosti, a přitom nabývají ohromné síly a agrese. Tento jev se vyznačuje tím, že se pohybují po čtyřech, vyjí a vrčí. Podle odborníků jsou pouze psychicky nemocní. K další nemoci řadíme cennou genetickou poruchu, hypertrichózu, což je zvýšený nárůst ochlupení. Je spojena s růstem dlouhých vlasů po těle, obličeji, očních víčkách, nosu i čele.

Mořské panny

Podle křesťanských vyprávění jsou mořské panny potomky žen, co nesměly vejít na Noemovu archu během potopy světa. Jedná se tedy o potomky hříšníků. Mořská panna se v historii objevila v souvislosti s námořními výpravami. Nemyslíte si, že to byla jen vidina mužů, kteří se plavili dlouhé měsíce po moři? Postupem času došli historici k názoru, že jsou mořské panny pouze přeludem, který vychází z pohledů na skotačící lachtany. To už věděl i Kryštof Kolumbus, když si do deníku zapsal, že nejsou mořské panny tak krásné, jak se povídá.



Obři

Kolosální lidé se situovali především do severských zemí a řeckých mytologií, alespoň je tak psáno. Bytosti stojící u zrodu světa bojovaly později proti bohům. Jiný zdroj říká, že dokonce pomáhali vystavit Stonehenge a egyptské pyramidy. Dle pověstí se nacházeli obři jen v horských oblastech, což vysvětluje yettiho, oranga pendek i biogfoota. Faktem je, že vědci nalezli nadpřirozené pozůstatky koster ohromných velikostí, například gigantický zkamenělý prst v Glen Rose v Texasu či monstrózní lebku v Kolumbii.

Trpaslíci

Pro někoho milí, pro jiného nevyzpytatelní, zákeřní a mstiví. Pohádkové bytosti minimálních rozměrů pocházejí ze severských oblastí. Ve většině případů těží zlato a žijí hluboko pod zemí. V tomto případě je nutné si uvědomit, že se malí lidé dříve skrývali, aby se vyhnuli posměchu. Ve středověku byli delegování na šašky na královských dvorech.

Čerti


Démon z pekla je postrachem malých dětí i všech hříšníků. Ve skutečnosti ho lze spojit s chlupatým jedincem, který žil v hustých a tajemných lesích. Na první pohled neupravenou, smrdutou a prapodivné zvuky vydávající nestvůry mohou nahnat pořádný strach. Kde je ovšem pravda?



Vodníci


Vodníci jsou spjati s českými pohádkami, ale znají je také na Slovensku a v Německu. Pro Francouze a Poláky je Vodník tabu. Ti se mají! Vodník je prý padlý anděl, který upadl do vody. Zelený muž s velkými ústy a zelenými vlasy potřebuje ke svému životu vodu, jinak uhyne. Vodník je jako obrovská žába, což potvrzuje její skřehotání a vypoulené oči. Dalo by se říci, že si ho mohli lidé splést i se sumcem a vodními řasami.

Upíři

A nakonec to nejhorší. Bytosti sající lidem krev mají silné kořeny v germánské a slovanské historii. Popravený zločinec či sebevrah nabyl nadpřirozených schopností. Potomci čarodějnic a démonů byli rovněž upíři. Ve skutečnosti se pravděpodobně jedná o nemoc, porfii, která se vyznačuje citlivostí na světlo a obnažením dásní. Také jsou pro ni typické sraženiny na těle. Vypadat jako upír, to umí i tuberkulóza a mor. Legenda pochází od netopýrů, ti jsou bezmezně spjati s Transylvánií a Drákulou.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
Výklad karet, Výklad snů, Jasnovidectví a věštění
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.