Home - Články - Kouzlo Silvestra a Nového roku

Kouzlo Silvestra a Nového roku

vloženo 30. 12. 2021
čas čtení: 3 minuty

Kouzlo Silvestra a Nového roku

Silvestr sebou každoročně nese bujaré oslavy a nevázané veselí. Pokud nahlédneme pod povrch, zjistíme, že první a poslední den v roce mají punc něčeho výjimečného. Není proto divu, že se k nim váže řada pověř a magických zvyků. Poradíme vám, jak se mít po celý rok stejně tak dobře, jako na Nový rok!

sdílet článek na facebooku

Staří Římané uměli slavit!

Ve starověkém Římě se konec roku neobešel bez pořádné oslavy, která se v mnoha ohledech podobá té dnešní. Stejně jako my si do nového roku přáli vše nejlepší. Samozřejmě pořádali velkolepé hostiny, odkud si hosté odnášeli cukroví symbolicky tvarované do podoby lidí, zvířat i předmětů každodenní potřeby, aby jim sladce ubíhal nadcházející rok.

Křesťanská střídmost

Poslední prosincový den zasvětili křesťané památce svatořečeného papeže Silvestra a nebyl pro ně nijak zvláště významný. Není se čemu divit, až gregoriánský kalendář v 16. století ustanovil Nový rok s konečnou platností na 1. leden. Do té doby začínal rok v jednotlivých evropských zemích různě.


Lidová tradice si přesto cestu našla. Na českém venkově chodily na Silvestra po vesnicích tzv. „ometačky“, což byly chudé ženy v černých šatech s hlavou zabalenou v bílém šátku. Než vešly do stavení vždy třikrát zaklepaly. Pak potichoučku přistoupily k plotně s třikrát jí ometly, aby v novém roce pěkně hřála.

Silvestr v nové době

V průběhu 19. století se lidé začali k silvestrovským oslavám vracet. Ustálil se i jídelníček v podobě horkého ovaru, krup, křenu a jablek pro zdraví a štěstí. Ani čočka nesměla chybět, to aby se rozmnožovaly peníze. Nedílnou součástí se stal i přípitek s rodinnou a přáteli.


Ruku v ruce s oslavami šla i řada pověr. Věřilo se, že co bude člověk dělat na Nový rok se ho bude držet až do konce roku! Každý proto musel mít v kapse alespoň nějaký ten peníz, aby se ho zlaťáky nepustily. Stejně jako na Štědrý den se nesmělo věšet prádlo, nebo by se hospodyně usoužila. Samozřejmě se také věštilo, a to podle příchodu prvního hosta. Stařena předpovídala mrzutost a hádky, zatímco dítě nebo mladý člověk lásku.

Pokud i vy chcete pojistit svoje finance v nadcházejícím roce, určitě nezapomeňte sníst trochu čočky a dát si do kapsy nějakou tu minci. Rozhodně však zvažte, kdo bude letos prvním hostem na silvestrovské oslavě.

Autor článku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.