Home - Články - Když loupí žena

Když loupí žena

vloženo 18. 8. 2017
čas čtení: 4 minuty

Když loupí žena

Přestože pirátství bylo tradičně odvětví, kterému dominovali muži, najde se i množství žen, které v něm profesně prorazily. Byly známé pro svou inteligenci i brutalitu, s jakou nakládaly se svými nepřáteli. Některých z nich se obávaly i mocné říše. V rámci prosazování rovných příležitostí a mezinárodního dne pirátů se podívejme na pětici kariérně nejúspěšnějších pirátek.

sdílet článek na facebooku

5. Sayyida al-Hurra

Královna pirátů a spojenkyně nechvalně známého tureckého piráta Barbarossy, Sayyida al-Hurra byla vládkyně marockého města Tetouan. Ve skutečnosti je Sayyida al-Hurra titul pro šlechtičny a její skutečné jméno není známo. Její kariéra trvala od roku 1515 do 1542, a ovládla západní část Středozemního moře. Údajně se stala pirátkou, aby se pomstila křesťanským panovníkům. Později se provdala se za krále Maroka, ale nakonec ji svrhnul její nevlastní syn. O tom, jak žila poté, nic nevíme.

4. Jeanne de Clisson

Známa jako Lvice z Bretaně, byla manželkou šlechtice Oliviera de Clissona III a matka pěti dětí. Stala se pirátkou, aby se pomstila francouzskému králi Filipovi VI poté, co byl její manžel popraven za velezradu. Prodala veškerý majetek a koupila tři válečné lodě. Se svou posádkou terorizovala kanál La Manche, pronásledovala pouze francouzské lodě a zabíjela většinu členů jejich posádek. Pirátství zanechala v roce 1356 a později si vzala anglického důstojníka sira Waltera Bentleye.



3. Mary Read

Dcera námořního kapitána Mary Read byla blízkou společnicí Anne Bonny. Proslula svým talentem vydávat se za muže a raná léta strávila v přestrojení za svého zesnulého nevlastního bratra Marka. Připojila se k britské armádě, a zamilovala se do vlámského vojáka. Po jeho smrti, odjela do Karibiku jako námořník. Byla zajata piráty a ti ji přijali do své posádky. Později se setkala a spřátelila s Anne Bonny a připojila k posádce Calico Jacka. Jen málokdo věděl, že je ve skutečnosti žena. Nakonec ji v roce 1720 zajalo anglické vojsko společně Jackem a jeho posádkou. Sice společně s Anne Bonny unikla popravě, ale hned o rok později ve vězení onemocněla a zemřela.

2. Anne Bonny


Anne Bonny je jméno, které v dějinách ženského pirátství bude navždy uchováno v paměti. Narodila se jako dcera irského právníka, vzala si Jamese Bonnyho, piráta menšího formátu, a v roce 1718 se přestěhovala na Bahamy. Tam se zamilovala do nechvalně známého piráta Johna "Calico Jacka" Rackhama a rozešla se se svým manželem. Provdala se za Calico Jacka a stal se členkou jeho posádky. Byla hrozbou Karibského moře, spolupracovala se stejně nechvalně proslulou pirátkou Mary Read a přepadávala nespočet lodí. V roce 1720 byl Rackham a jeho posádka lapen anglickými sílami a popraven. Anne a Mary, se, vzhledem k těhotenství, popravě vyhnuly. Není zcela jasné, co se s Anne Bonny stalo potom.



1. Čing Ši


Často je považována za nejobávanější pirátku v historii. Čing Ši byla čínskou pirátkou, která na počátku 19. století vládla vodám Čínského moře. Nejdříve se živila jako prostitutka, ale v roce 1801 byla unesena piráty a provdala se za kapitána bandy jménem Ženg Ji. Po smrti svého manžela se ujala velení flotily s názvem Flotila Rudé vlajky a napadala britské a čínské lodě. Díky jejím vůdcovským schopnostem flotila postupně narostla do několikanásobku původního rozsahu. Čínská vláda se jí obávala natolik, že v roce 1810 nabídla příměří. To Čing Ši přijala a zbytek života strávila jako majitelka nevěstince pro VIP klientelu.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.