Home - Články - Ježíšek nikdy nelže

Ježíšek nikdy nelže

vloženo 23. 12. 2016
čas čtení: 4 minuty

Ježíšek nikdy nelže

Oddělení dětské onkologie v pražském Motole. Není mnoho tak smutných míst. Ne prostředím samotným, ale osudy malých pacientů. Lékaři a všechen zdravotnický personál se tam perou s těžkou nemocí. Stále častěji vyhrávají, nejsou ale všemocní. Potom pomůže jen zázrak.

sdílet článek na facebooku

Malý Matýsek poznal důvěrně strejdy a tety v bílých pláštích, když mu byli čtyři. Zákeřná nemoc zaútočila nečekaně a prvně ho upoutala na lůžko během léta. Rychlý postup nemoci se tehdy podařilo zpomalit a alespoň na nějakou dobu se mohl vrátit domů. Rodiče se snažili dohnat, co se dá. Byli v ZOO, svezli se parníkem a máma Matýska zavedla také do kostela Panny Marie Vítězné na Malé Straně k sošce Jezulátka. Sama se tiše pomodlila za uzdravení svého synka a pak už odpovídala jen na jeho všetečná co a proč. Přisvědčila také, že to je soška právě toho Ježíška, co hodným dětem o Vánocích nosí dárky. Na otázku, jak tolik dárků pro všechny děti pobere, když je tak maličký, odpověděla, že to svede díky tomu, že je kouzelný.

„A mami, umí také uzdravovat, jako doktoři v nemocnici?“ zeptal se Matýsek bezelstně a tak, jak to jen děti umí.
Co na to měla říct? „Umí a ještě líp,“ slíbila a honem se otočila, aby syn neviděl, že pláče.

Nemoc je tu zase

Na podzim byla rakovina zpátky. Zaútočila s ještě větší intenzitou. Matýsek se vrátil do známého prostředí Motola a lékaři byli k rodičům upřimní. Řekli, že udělají vše, co umí, ale špatný konec se vyloučit nedá. Snažili se vlastně jen utrpění malého kluka zmenšit.



Utrápená Matýskova maminka, která se k němu na pokoj přestěhovala, se na počátku adventu osmělila ošetřujícího lékaře zeptat: „Budeme si moci Matýska alespoň na Vánoce odvést domů? Stále věřím, ale ony přece jen mohou být v jeho životě..,“ nedořekla. „Uvidíme, co napoví následná vyšetření. Ale paní Nováková, nic neslibuji. Matýsek je bojovník, pere se, co jen může, jenže, budu upřímný, odchází. Je mi líto,“ odpověděl muž v bílém.

Do Štědrého dne zbýval týden. Matýsek napojený na přístrojích a s kanylami s trubičkami, ležel na posteli a svět okolo vnímal stále méně. Věřil mámině slovu, že do Vánoc se mu udělá líp a dárky pod stromečkem si rozbalí doma.

„Máma nikdy nelže, ale možná se tentokrát spletla,“ říkal si. Po tváři mu přitom sjela velká slza. Náhle si vzpomněl na Ježíška. „Maminka přeci říkala, že umí léčit líp než všichni doktoři světa! Na mne možná jen maličko zapomněl... Možná neví, že jsem tady... Ježíšku! Ježíšku!“ volal tiše.

Najednou tu byl


Přišlo to nečekaně. Pokoj zatopilo intenzivní světlo a poté Matýsek uviděl před sebou Jezulátko v krásných zlatých šatičkách. Tentokrát ale hýbalo ručičkami i nožičkami. Jasně. Byl to on! Ježíšek! Opravdový.



„Volal jsi mne Matýsku?“ ozvalo se kloučkovi v hlavě. Němě přikývl. Potom ne nahlas, jen myšlenkou pověděl: „Moc bych si přál být na Vánoce s maminkou a tatínkem doma.“
„A proč bys si to přál?“ zazněla otázka v jeho hlavě.
„Protože by jim bylo beze mne smutno,“ odpověděl.
„Staniž se!“ uslyšel hlas a ačkoliv to slovo neznal a nikdy ho neslyšel, věděl, že znamenalo něco jako slib, že vše dopadne dobře. „Ježíšek určitě nikdy nelže, ale co, když se také splete, jako maminka?“ lekl se.
„Proč nespíš, Matýsku?“ zeptala se maminka a laskavě ho pohladila po hlavě. „Mami, může se Ježíšek splést?“ zeptal se jí a dokonale ji svou otázkou zaskočil. „To nevím,“ odpověděla po pravdě. „Víš, je docela možné, že někdy nějaký ten dárek poplete a dá ho jinému, než tomu, co na něj čeká.“
„Ale sliby plní, viď!“ doufal v ujištění Matýsek.
Dočkal se ho: „Když Ježíšek něco slíbí, tak to také dodrží! A teď už spi.“

Vysvětlení není


Nazítří bylo Matýskovi líp. Mnohem líp. Jeho zdravotní stav se rapidně zlepšoval. Testy, a to i ty opakované, ukazovaly, že došlo ke zvratu. Nemoc ustupovala. Důvod doktoři neznali. Racionální vysvětlení neexistovalo. Mluvilo se o zázraku. Rodiče Matýska zářili štěstím. Hezčí dárek k Vánocům přece existovat nemůže!

V té záplavě pozitivních emocí si ani neuvědomovali, proč Matýsek neustále opakuje: „Ježíšek nikdy nelže!“ Nevysvětlil to a nikdy o tom nevyprávěl. Dlouho, předlouho to zůstalo jeho přísně střeženým tajemstvím.

Kdo by nesnil o perfektních prarodičích? Vždyť jsou našimi nejbližšími a pomáhají v nouzi. Jací budete v roli dědečků a babiček podle hvězd? Přečtěte si více ZDE...

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.