Home - Články - Hrad Houska chránil krále před peklem

Hrad Houska chránil krále před peklem

vloženo 25. 4. 2023
čas čtení: 3 minuty

Hrad Houska chránil krále před peklem

Přemysl Otakar II, Král železný a zlatý, nebyl jen bohatým válečníkem. Byl také mužem toužícím po hlubším vědění, který dokonce shromažďoval astrologické spisy. Snad právě proto nechal na bráně do pekel postavit mohutný hrad.

sdílet článek na facebooku

Rozkvět astrologie

Za Přemysla Otakara II. došlo k posílení významu astrologie. Není divu, jeho bratrancem byl sám Alfons X. Kastilský. Tento nadšenec tajných nauk nechal přeložit mnoho magických spisů z arabštiny. Jeho jméno nesou dokonce tzv. Alfonsinské tabulky, podle nichž se počítal pohyb planet. Český král od něj dostal darem astronomické přístroje a literaturu.

Strašidelný hrad

Přemysl Otakar II. nechal postavit nejstrašidelnější hrad v České republice. Hrad Houska. Velkou záhadou je, proč ho vůbec nechal vybudovat. Houska stojí v místě, které nemá ze strategického hlediska žádný význam. Celý jeho obranný systém není zaměřený proti vnějšímu nebezpečí, ale proti vnitřnímu nepříteli. Je zde něco, co se nesmí dostat ven. Opravdu zde byla průrva do pekel, která vzbudila obavy až u vládnoucí třídy? Muselo to být vskutku děsivé, když to otřáslo i bojem ošlehaným králem.


U bran očistce

Král železný a zlatý pronikl dokonce i do Dantovy Božské komedie. V mystickém eposu stojí se svým největším sokem Rudolfem Habsburským před branou očistce, která je co by kamenem dohodil do pekla. Vzhledem k výstavbě hradu Houska není toto umístění od věci.

Pokud navštívíte hrad Houska možná ucítíte přítomnost nadpřirozených sil. V případě že ne, zkuste se vžít do doby temného středověku, kdy místo viděl král Přemysl Otakar II. A všechny duchařské historky budou rázem uvěřitelnější.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.