Home - Články - Falešná mumie

Falešná mumie

vloženo 17. 2. 2017
čas čtení: 4 minuty

Falešná mumie

Historie dovozu egyptských mumií do Evropy je už hodně stará. Jako kuriozity byly často nabízeny zejména majitelům hradů a zámků. Nestály málo a zprostředkovatelé prodeje si často pořádně namastili kapsu. Nebyla proto nouze o podvodníky. Ne každé mumii se ale takové zacházení líbilo...

sdílet článek na facebooku

Hrabě Prosper Antonín Berchtold z Uherčic si u sklenky červeného, které si pokaždé dával na noc, spokojeně mlaskl. Podařil se mu dobrý obchod. Hrad Buchlov, který jeho rodu patřil, má stejně jako desítky evropských šlechtických sídel svojí vlastní mumii! Nestála málo, ale přece jen o mnoho zlatek méně, než ty, o kterých věděl. Nějaký neznámý muž, tvrdící že je kupec jménem Franz z Grunwaldu s konexemi po celé monarchii, ba i daleko za jejími hranicemi, mu ji nabídl levně. Prý proto, že sám za ni nedal tolik a vydělat přespříliš na starém hraběti nechce. Obchod byl zkrátka uzavřen, mumie zatím uložena do sklepení a hrabě se těšil, jaký dá hezký dárek svému synovi Leopoldovi, jen co se vrátí ze svatební cesty. „Určitě bude koukat, procestoval skoro celý svět, ale mumii domů nepřivezl,“ pochvaloval si v duchu.

Duch měl vlasy havraní


O tom, že se na Buchlově objevuje duch paní Hildegardy zvěstující pohromy, samozřejmě hrabě slyšel. Slyšel, ale přízrak nikdy neviděl. Až do onoho večera, den po koupi mumie. Seděl ve své ložnici u malého stolku, na kterém stála láhev vína a broušená sklenice. Náhle, jakoby skrz netěsnící okno prošel závan chladného vzduchu, se v nevelikém pokoji znatelně ochladilo.



Když překvapením dýchl, šla mu pára od úst. Zkusil to ještě několikrát, když tu se ta pára znenadání zhmotnila. Vlasy se hraběti vzadu na hlavě pohnuly, zima jim zatřásla. Přímo před ním se jen pár centimetrů nad zemí vznášela dívka. Celá v bílém, jen vlasy měla havraní. Tmavé byly i její oči, kterými se na hraběte smutně dívala. Potom pokynula rukou, jakoby ho kamsi zvala a vzduchem se nesla ke dveřím. Když za nimi zmizela, seděl hrabě v křesílku jako přibitý a ani ho nenapadlo, aby přízrak následoval.

Vše se opakovalo druhý i třetí večer. To už hrabě nenápadně vyslechl starou Boženu, která na hradě sloužila dlouhá desetiletí a o které se říkalo, že se s tajemnou paní Hildegardou nejednou setkala. „Kdepak bílá, hraběcí milosti, paní Hildegarda je vždycky oblečená v tmavém. Černý brokát na sobě měla pokaždé, když jsem ji viděla,“ uvedla.

Nebojácný starý hrabě

Hraběti bylo již sedmasedmdesát, na svůj věk byl ale ještě pořád čilý, chodit po schodech mu nečinilo velké potíže. Třetího večera, jen co ho bílý přízrak mladé ženy opět v objetí chladu navštívil v ložnici a znovu mu pokynul, ať ho následuje, tak učinil. Sestupoval za přízrakem plujícím vzduchem stále níž až se dostal do sklepení. Nad rakví, ve které byla uložena koupená mumie se duch mladé ženy zastavil. Smutně se podíval na hraběte, potom zrak sklonil pod sebe dolů a následně se začal pozvolna ztrácet a mizet v obvazech mumie. Hrabě měl pro strach uděláno, přesto mu trvalo hodnou chvíli, kdy lucernu, co držel v ruce, podržel nad rakví. Podíval se do ní. Možná i vyjekl, snad i leknutím nadskočil, ale ruka s lucernou se mu nezatřásla. Obvaz na tváří mumie se uvolnil a skrze vzniklou škvíru nespatřil vysušenou a scvrklou kůži tváře bez očí, ale bledý obličej dívky z masa a kostí!



Policejní šetření

Celou záhadu začal na hraběcí popud rozplétat komisař Klaus Kokoschka z nedávno ustanoveného policejního ředitelství v Brně. Docela rychle se mu podařilo dostat na stopu domnělého Franze z Grunwaldu. Zatkli ho v Pešti, kde vystupoval pod jménem András Kertész. Postrkem ho poslali do Brna, kde se plně doznal k tomu, že s hrobníkem Jakubem ze Starého Města, jemuž se říkalo Hrbatý, vykopali z čerstvého hrobu jistou Andělu, zvanou Horalka, která si zlomila vaz po pádu z vysokého žebříku. Následně ji Franz alias András, který při svých cestách po Evropě už pár mumií viděl, omotal zašpiněnými pásy hrubého plátna a jako egyptskou princeznu prodal hraběti...

* * *


Přesto na hradě Buchlově mumii dodnes mají. Tu ale přivezl z Alexandrie v roce 1828 Josef Wratislav z Mitrovic jako svatební dar sestře. Od ní poté zřejmě putovala do rukou Bedřicha Všehomíra Berchtolda, který ji na hradě uložil mezi sbírky ze svých četných zahraničních cest.

TRPÍTE DEPRESEMI? Už vám nic nepomáhá? Vím, jak osvobodit vaši mysl! Důvěřujte mé věštbě! Zavolejte mi na tel.: 906 701 701 nebo mi pošlete SMS ve tvaru SMS URSULA na 904 30 44. Věštkyně Uršula

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.