Home - Články - Čínský nový rok Psa 2018

Čínský nový rok Psa 2018

vloženo 15. 2. 2018
čas čtení: 8 minut

Čínský nový rok Psa 2018

Celý Dálný východ slaví – dnes, 16. února, začíná čínský nový rok 2018! Který bude tentokrát zasvěcen znamení Psa! Víme, co zajímavého přinese a jak si zajistíte štěstí na celý rok!

sdílet článek na facebooku

Největší svátek východního světa – kdy a jak se slaví?

Tradiční čínský kalendář se řídí nejen ročním cyklem Slunce, ale počítá i s cykly Měsíce a ve výsledku je kombinací obou dvou. Začátek nového roku v zemích Dálného východu tradičně připadá vždy na novoluní, a to přesněji na druhé novoluní po zimním slunovratu. To je obvykle v únoru, někdy již koncem ledna. Letos je tím slavným dnem 16. únor 2018!

Čínský nový rok se slaví nejen v samotné Číně, ale i v mnoha dalších asijských zemích, třeba ve Vietnamu, Indonésii nebo Thajsku. Je to velký svátek, který znamená několikadenní oslavy a příležitost pro celou rodinu, aby se setkala, podobně jako u nás o Vánocích. A stejně jako u nás se lidé vrací z měst, kde pracují, na svátky na vesnici za svými rodiči. Děti a teenageři dostávají jako dáreček peníze v červených obálkách pro štěstí. Sváteční období, kterému se říká též Svátky jara, trvá celých 15 dní po Novém roce, z toho prvních pět dní tradičně patří pouze rodinnému životu. Poslední den oslav, který připadá na úplněk, se naopak nese ve znamení večírků a lásky.

Každý rok je podle čínského horoskopu zasvěcen jednomu ze dvanácti zvířat. To určuje povahu lidí, kteří se v tomto roce narodí, stejně jako události a energii, které nás budou během celého roku provázet. Zde je důležité pamatovat na rozdílnost termínů našeho a čínského Nového roku. To znamená pro lidi narozené v lednu a únoru nutnost zjistit si, kdy přesně se v roce jejich narození čínský rok začal. Například děti narozené mezi 1. lednem a 15. únorem 2018 patří ještě pod vliv loňského znamení Kohouta a nikoliv Psa. Někteří Číňané si dokonce pořád ještě podle starého způsobu počítají svůj věk nikoliv podle svých skutečných narozenin, ale považují se za „o rok starší“ vždy počínaje dnem čínského Nového roku.



Jaký bude čínský rok Psa?


Zvíře, které se dostává k vládě v nadcházejícím roce, je vždy ústřední postavou čínských novoročních oslav. Jeho vyobrazení můžeme najít na novoročních přáníčkách i na dekoracích, zkrátka všude. Jaké je znamení Psa, které nám bude v nadcházejícím roce vládnout, a co nám přinese?

Mezi nejdůležitější vlastnosti Psa patří jeho čestnost a loajálnost. Na lidi narozené ve znamení Psa se jejich rodina a přátelé mohou spolehnout, bývají také věrní své práci a činí jim potěšení, když mohou pomáhat ostatním. Mezi lidmi jsou díky tomu oblíbeni, ale ve svém nitru se Psi často trápí obavami a mají sklony k pesimismu. Když se ovšem pro něco rozhodnou, jdou za tím přesvědčeně a vytrvale, umí tvrdě pracovat. I v mezilidských vztazích jim trvá poměrně dlouho, než si vybudují důvěru, ale jakmile ji někomu věnují, stanou se z nich spolehliví a věrní ochranitelé, podobně jako jejich psí protějšky ve zvířecí říši. Navzdory své přátelskosti však dovedou také „kousat“, když dostanou důvod k hněvu, podobně jako opravdoví psi!

V roce Psa bude pro nás všechny, bez rozdílu znamení narození, důležitější než jindy solidarita, vzájemné porozumění a empatie. Do centra pozornosti se dostanou sociální otázky, tradiční hodnoty a snaha najít společnou řeč prostřednictvím dialogu. V kariéře se bude nejlépe dařit lidem a firmám, co pracují čestně a férově a nekladou na první místo pouze svůj zisk. V politice vzroste význam boje za zlepšení sociálních podmínek. V lásce, rodině a osobním životě bude rok Psa pro většinu znamení příznivý, ale častěji, než jindy se mohou objevovat sklony k melancholii a pesimistické náladě. Rok Psa je též rokem činů a akce. Konečně přestaneme věci odkládat a místo nekonečného plánování půjdeme rovnou na věc!



Velmi zajímavý bude rok Psa pro lidi, kteří se narodili v tomto znamení (a tedy budou v nadcházejícím čínském roce 2018 slavit 12, 24, 36, 48, 60, 72, 84, 96 nebo třeba 108 let). Rok, kdy se opět dostává k vládě vaše znamení, je pro vás rokem „znovuzrození“. To znamená příležitost pro nové začátky, ale také větší šanci, že vás budou ohrožovat negativní síly! Abyste je odplašili, měli byste podle pověry nosit po celý rok červené spodní prádlo – červená je totiž barva štěstí! Tak co, máte ho dostatečnou zásobu? Jiná možnost je mít na sobě vždy nějakou červenou součást oděvu, nebo alespoň červené doplňky či šperky.

Kromě dvanácti znamení čínského zvěrokruhu je každý čínský rok zasvěcen ještě i jednomu z pěti živlů. Všechno dohromady se pak opakuje v šedesátiletých cyklech. Letos se k vládě dostává živel Země, tedy Zemský Pes, jako naposled v roce 1958. Ve srovnání s jinými Psy se Zemský Pes více spoléhá na svoji tvrdou práci a dovede být v dobrém smyslu tvrdohlavý a umíněný. Respektuje ostatní lidi, ale raději se snaží dosáhnout svých cílů vlastními silami, než aby počítal s pomocí svého okolí.

Jak si přivolat štěstí – čínské novoroční pověry!

Víte, na co nesmíte zapomenout, aby vás v nadcházejícím čínském roce provázelo štěstí? Podle starého zvyku je potřeba přivítat nový rok v novém oblečení – je to symbol očisty ode všeho starého a špatného a nových začátků, nové čisté energie. Nejvhodnější barva oblečení a svátečních dekorací je červená, která platí na Dálném východě za nejšťastnější barvu. Naopak, vyhýbat bychom se měli černé a bílé. Obě dvě jsou totiž považovány za barvy smutku a neštěstí!



Existuje celá řada tradicí a pověr, čemu je potřeba se během novoročních oslav vyhnout, pokud si chcete na celý rok zajistit štěstí. V první řadě je nezbytné vypustit ze svého slovníku všechna negativní slova, jako třeba „nemoc“, „smrt“, „špatný“, „chudý“, „bolest“ a podobně. Věří se totiž, že vyslovením negativních slov si člověk přivolává neštěstí! Je potřeba vyhýbat se též hádkám a sporům, a pokud to není nezbytně nutné, nebrat léky a nejít k lékaři – abyste tak nemuseli činit i po zbytek roku! Poslem neštěstí jsou také střepy – pokud se náhodou něco rozbije, pro odvrácení smůly je zvykem zabalit střepy do červeného papíru.

Před příchodem čínského nového roku se provádí velký úklid, stejně jako u nás před Vánocemi. Je to symbol očisty ode všeho starého a špatného, podobně jako u nových šatů. Během samotných novoročních oslav se však už naopak uklízet nesmí! Mohli byste si totiž zamést pryč štěstí! Ze stejného důvodu byste se na čínský Nový rok neměli dokonce ani sprchovat! Štěstí mohou narušit také ostré předměty, proto je potřeba, pokud možno, nepracovat s noži a nůžkami. Smůlu údajně přináší stříhání vlasů, takže kadeřnictví mají v Číně až do skončení celého svátečního období zavřeno.

A stejně jako u nás, jsou i v Číně na Nový rok velmi oblíbené ohňostroje. Jejich význam je ovšem hlubší a velmi symbolický, není to jenom zábava! Podle staré legendy totiž právě ohňostroje umí spolehlivě odplašit démony a zlé síly, a vyhnout se tak v nadcházejícím roce neštěstí!

Svůj čínský horoskop na rok 2018 najdete ZDE!

Autor článku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.